Vill du lära dig mer om cybersäkerhet på höstlovet?
Anmälan är nu stängd!
Kontakta oss
Är du intresserad av att gå på CyberCamp höstlovet men missade deadlinen att anmäla dig?
Kontakta oss så hamnar du på vår reservlista för CyberCamp Höstlovet 2024
Lär dig om cybersäkerhet på höstlovet
Är du intresserad av ämnen som personlig säkerhet på nätet, AI, cyberbrott, programmering, kryptering, spelutveckling och cyberförsvar?
På höstlovet kan du lära dig om detta och mycket mer i vårt CyberCamp (som tidigare gick under namnet Höstlovsskola i cybersäkerhet). Som deltagare får du lära dig mer om hur du kan skydda dina uppgifter online och stärka dina IT-kunskaper. Det kan till exempel vara genom övningar och föreläsningar i programmering, kryptering och Capture the Flag-tävlingar. Förutom att träffa andra unga IT-intresserade får du också möta professionella inom säkerhetsbranchen från aktörer som IT-företag eller myndigheter.
På den här sidan hittar du all information du behöver veta om CyberCamp under höstlovet.
Cybersecurity Academys CyberCamp under höstlovet 2024
- är helt kostnadsfritt
- sker helt digitalt
- är för dig som går i högstadiet
- sker under höstlovet (vecka 44)
- är både för nybörjare & mer avancerade nivåer
- sker under 2, 3 eller 5 dagar
Upplägg, nivå och tidsåtgång
CyberCamp är uppdelad i två delar. I båda delarna får deltagarna lära sig om cybersäkerhet och programmering. Den första delen har ett större fokus på cybersäkerhet i samhället medan i den andra delen kommer deltagarna att programmera mer och få tävla i en programmeringstävling, en så kallad Capture the Flag (CTF). Båda delarna är praktiska och har många övningar för deltagarna. Det är alltså möjligt att delta endast i en av delarna eller under hela veckan - båda går lika bra!
Inga förkunskaper krävs för att delta i CyberCamp. Campet är anpassat både för deltagare som har programmerat tidigare och för de som aldrig har gjort det förut. Deltagarna kommer att lära sig allt de behöver under veckan, men det kommer även finnas mer avancerade övningar för de som har programmerat tidigare.
Den första delen fokuserar på cybersäkerhet och pågår i två dagar. Under dessa dagar får deltagarna bland annat lära sig hur samhället och individen kan skydda sig mot cyberhot, grunderna i programmering, samt hur AI fungerar och kommer att förändra samhället.
Den andra delen pågår i tre dagar. Deltagarna kommer att fortsätta lära sig om cybersäkerhet men med ett större fokus på det tekniska. Deltagarna får lösa programmeringsövningar, arbeta med att kryptera och dekryptera meddelanden, samt lära sig hur man hittar och skickar gömda meddelanden i bilder. Campet avslutas på fredagen med en spännande tävling där deltagarna får använda sig av alla sina kunskaper i en CTF!
Innehåll
CyberCamp består av både föreläsningar och praktiska övningar. Nedan kan du se schemat för 2024. Gröna pass är sociala aktiviteter, blåa pass är föreläsningar, och rosa pass är praktiska pass. Längre ned på sidan kan du läsa mer om innehållet i varje pass. (Schemat har uppdaterats sedan 1 september)
FAQ om CyberCamp under höstlovet 2024
När är CyberCamp 2024?
CyberCamp 2024 sker i två delar under vecka 44:
28/10 - 29/10 Första delen
30/10 - 1/11 Andra delen
Du kan också välja att delta hela veckan från 28/10 till 1/11.
Är CyberCamp samma sak som Höstlovsskolan i cybersäkerhet?
Ja. Höstlovsskolan i cybersäkerhet har bytt namn till CyberCamp.
Vem kan delta i CyberCamp?
Du som går i årskurs 7, 8 eller 9 på högstadiet kan delta i lovskolan.
Går du i en annan årskurs men vill delta på höstlovsskolan? Det går bra att göra en intresseanmälan ändå genom att kontakta oss på Cybersecurity Academy.
Behövs det förkunskaper för att kunna delta?
Inga förkunskaper behövs för att delta. CyberCamp är anpassat för deltagare utan förkunskaper. Men för dig som redan kan en del om IT och grunderna i programmering så anpassas t.ex. programmeringspassen utefter deltagarnas olika kunskapsnivåer.
Var äger CyberCamp rum?
CyberCamp sker helt online, du kan därför delta oavsett var i landet du bor. Du behöver ingen speciell IT-utrustning utöver en dator och internetuppkoppling.
Vilken utrustning behövs för att kunna delta?
Du behöver dator med internetuppkoppling.
Hur anmäler jag mig till årets CyberCamp?
Anmälan sker via detta formulär. Observera att det är deltagarens målsman som skickar in anmälan.
Årets schema
I tabellen nedan kan du hitta mer information om varje pass. Gröna pass är sociala aktiviteter, blåa pass är föreläsningar, och rosa pass är praktiska pass.
MÅNDAG
INVIGNING
Här hälsas deltagarna välkomna till CyberCamp 2024, och introduceras kort till veckans innehåll och handledarna.
PAUS 10 min
INTRO TILL CYBERSÄKERHET - IBM
Vi gästas av en IT-expert från IT-företaget IBM som kommer att prata om grunderna i cybersäkerhet. Fokuset kommer att ligga på cybersäkerhet ur ett samhällsperspektiv, och informationen kan vara bra att ha med sig under resten av dagen.
PAUS 10 min
CYBER THREAT CHALLENGE
Under det här passet kommer deltagarna först att få en snabb genomgång om olika typer av cyberhot som kan drabba en på både individ-, företags- och samhällsnivå. Därefter delas deltagarna in i mindre grupper och får olika cybercase att lösa.
LUNCH 60 min
Forts. CYBER THREAT CHALLENGE
Under det här passet kommer deltagarna först att få en snabb genomgång om olika typer av cyberhot som kan drabba en på både individ-, företags- och samhällsnivå. Därefter delas ni in i mindre grupper och får olika cybercase att lösa.
PAUS 10 min
PERSONLIG SÄKERHET - WithSecure
Vi gästas av en av en säkerhetskonsult från cybersäkerhetsföretaget WithSecure som kommer att berätta om så kallad Operational Security (OpSec), d.v.s hur man kan skydda sig på individnivå. Allt från bedrägerier till goda vanor och integritet kommer att beröras.
TISDAG
INTRO TILL AI - AIFutureForce
Under denna gästföreläsning får deltagarna träffa en representant från den ideella organisationen AIFutureForce som kommer att ge en introduktion till artificiell intelligens (AI), berätta om historiken bakom AI och prata om vad det används till dag.
PAUS 10 min
AI - EXEMPEL OCH ETIK - AIFutureForce
Efter introföreläsningen om vad AI är och vad det används till idag fortsätter dagens andra pass med att undersöka hur ett AI fungerar och att diskutera vad för etiska gränsdragningar vi behöver göra när utvecklingen av AI går framåt.
PAUS 10 min
CYBERBROTT - POLISEN
Vi gästas av kriminalkommissarien och bedrägeriexperten Jan Olsson från Polisen som kommer att berätta om cyberbrott i en mycket spännande föreläsning!
LUNCH 60 min
WORKSHOP - FOLLOW THE LINE-ROBOT
I denna workshop får deltagarna utforska programmeringsverktyget Scratch i en övning som går ut på att få en digital robot att följa en linje. Övningen är anpassad efter olika svårighetsgrader i form av banor som är mer eller mindre utmanande.
PAUS 10 min
Forts. WORKSHOP - FOLLOW THE LINE-ROBOT
ONSDAG
INTRO + SOCIALT.
Här introduceras kort CyberCamps andra del för de som inte deltagit på den första. Vi kommer även genomföra en social övning i mindre grupper!
Digital teknik
Vi går igenom aspekter av digital teknik såsom konvertering av talsystem, olika typer av logiska grindar samt hur digitala komponenter skapas och fungerar. Ni kommer även själva att få utforska den digitala världens teknik i form av övningar under passets andra del.
PAUS 10 min
DIGITAL TEKNIK forts.
PAUS 10 min
KRYPTERING - ÖVNING
Under det här passet får deltagarna lära sig kryptera och avkryptera meddelanden med både historiska och aktuella krypteringsmetoder. Inga förkunskaper krävs och för dig som redan kan lite om kryptering finns chansen att fördjupa sig ytterligare i hur moderna krypteringsmetoder som RSA och DES fungerar.
LUNCH 60 min
KRYPTERING - ÖVNING
Under det här passet får deltagarna lära sig kryptera och avkryptera meddelanden med både historiska och aktuella krypteringsmetoder. Inga förkunskaper krävs och för dig som redan kan lite om kryptering finns chansen att fördjupa sig ytterligare i hur moderna krypteringsmetoder som RSA och DES fungerar.
PAUS 10 min
STEGANOGRAFI
Steganografi skiljer sig från kryptering på det sättet att man i det här fallet inte ens vet om att ett meddelande finns, medan kryptering går ut på att man vet om att meddelandet finns, men att det är krypterat. Steganografi kan alltså handla om exempelvis att en bildfil skickas, där ett textmeddelande finns gömt någonstans. Under det här passet kommer vi gå igenom exempel, och deltagarna kommer själva få prova på att både gömma och hitta gömda meddelanden.
TORSDAG
PROGRAMMERING
Vi håller en introducerande föreläsning där du som är helt ny eller bara programmerat lite innan får lära dig grunderna i programmering med programmeringsspråket Python. Parallellt med det finns möjlighet för dig som redan har en del eller mycket kunskap att jobba med utmanande uppgifter för just din nivå- antingen själv eller i grupp med andra. Vi stöttar självklart om det behövs och även de som deltar på den introducerande föreläsningen kommer att hinna jobba med uppgifter.
PAUS 10 min
PROGRAMMERING forts.
Vi håller en introducerande föreläsning där du som är helt ny eller bara programmerat lite innan får lära dig grunderna i programmering med programmeringsspråket Python. Parallellt med det finns möjlighet för dig som redan har en del eller mycket kunskap att jobba med utmanande uppgifter för just din nivå- antingen själv eller i grupp med andra. Vi stöttar självklart om det behövs och även de som deltar på den introducerande föreläsningen kommer att hinna jobba med uppgifter.
PAUS 10 min
FRO Cyber
Sveriges första Specialistofficer inom Cyberförsvar kommer på besök! Alumnen från Försvarsmaktens cybersoldatutbildning kommer att berätta mer om utbildningen och även ge deltagarna möjlighet att ställa frågor om befattningen.
LUNCH 60 min
SOCIALT
Nu ska det lekas!
Spelutveckling - Blamorama Games
Under detta pass gästas vi av spelföretaget Blamorama Games som kommer att berätta om sin resa i spelbranschen. Vi får följa med på en mycket inspirerande historia, och kanske är den särskilt intressant för er som någon gång funderat på en karriär inom den banan?
PAUS 10 min
forts. Spelutveckling - Blamorama Games
Under detta pass gästas vi av spelföretaget Blamorama Games som kommer att berätta om sin resa i spelbranschen. Vi får följa med på en mycket inspirerande historia, och kanske är den särskilt intressant för er som någon gång funderat på en karriär inom den banan?
FREDAG
CAPTURE THE FLAG (CTF)
En riktig cybersäkerhets-klassiker! Ni kommer att länkas till en CTF-hemsida med 21 uppgifter av varierande svårighetsgrad, och sedan ges gott om tid att försöka fånga så många flaggor som möjligt.
PAUS 10 min
forts. CAPTURE THE FLAG (CTF)
PAUS 10 min
forts. CAPTURE THE FLAG (CTF)
LUNCH 60 min
Superdatorer - ENCCS
Vi får träffa en av forskarna som jobbar med en av världens snabbaste datorer, “Dardel”, som finns på KTH i Stockholm. Dardel kan genomföra triljoner beräkningar i sekunden, vilket gör den till den 68:e snabbaste datorn i världen. Under passet kommer du att få lära dig mer om hur superdatorn fungerar och vad den kan användas till, samt få en del kunskap om kvantdatorer och vad dessa har för koppling till cybersäkerhet.
PAUS 10 min
AVSLUTNING - QUIZ OCH HEJDÅ!
Deltagare lovskolan 2021
"Innan lovskolan ville jag bli film-redigerare, men nu, tack vare lovskolan så vill jag bli datasäkerhetsexpert - white hat hackare"
Deltagare lovskolan 2021
"Har lärt mig mycket mer och fått upp ögonen för mer än bara programmering"
Linje
Se vilka andra aktiviteter vi har på fritiden
IBM SkillsBuild - utveckla dina kunskaper digitalt
Cybersecurity Community - ett nätverk för unga it-intresserade
Föreläsningar för föräldrar