keyboard-886462_1920

Vill du lära dig mer om cybersäkerhet på höstlovet?

   

Lär dig om cybersäkerhet på höstlovet

Hur fungerar lösenord? Vad gör en white hat-hackare? Varför finns det cyberarméer? Och vilka spår lämnar vi efter oss online?

cybersec_hostlovsskola_logo_rgb_pos

På höstlovet kan du lära dig om detta och mycket mer i vår lovskola i cybersäkerhet! Som deltagare får du lära dig mer om hur du kan skydda dina uppgifter online och stärka dina IT-kunskaper. Det kan till exempel vara genom övningar och föreläsningar i programmering, kryptering och Capture the Flag-tävlingar. Förutom att träffa andra unga IT-intresserade får du också möta professionella inom säkerhetsbranchen från aktörer som IT-företag eller myndigheter. 

På den här sidan hittar du all information du behöver veta om höstlovsskolan.

Cybersecurity Academy lovskola...

  • är helt kostnadsfri
  • sker helt digitalt
  • är för dig som går i högstadiet
  • sker under höstlovet (vecka 44)
  • är både för nybörjare & mer avancerade nivåer
  • sker under 2, 3 eller 5 dagar
Upplägg, nivå och tidsåtgång

Lovskolan är uppdelad i två delar. I båda delarna får deltagarna lära sig om cybersäkerhet och programmering. Men den första delen har ett större fokus på cybersäkerhet i samhället medans i den andra delen kommer deltagarna att programmera mer och få tävla i en programmeringstävling, en så kallad Capture the Flag (CTF). Båda delarna är praktiska och har många övningar för deltagarna. Det är möjligt att delta endast i en av delarna, eller hela veckan!

Inga förkunskaper krävs för att delta i höstlovsskolan. Höstlovsskolan är anpassad både för deltagare som har programmerat tidigare och för de som aldrig har gjort det förut. Deltagarna kommer att lära sig allt de behöver på plats, men vi har även mer avancerade övningar för de som har programmerat tidigare.  

Den första delen fokuserar på cybersäkerhet och pågår i två dagar. Under dessa dagar får deltagarna bland annat lära sig hur samhället och individen kan skydda sig mot cyberhot, grunderna i programmering, samt hur AI fungerar och kommer att förändra samhället. 

Den andra delen pågår i tre dagar. Deltagarna kommer att fortsätta lära sig om cybersäkerhet men med ett större fokus på det tekniska. Deltagarna får lösa programmeringsövningar, arbeta med att kryptera och dekryptera meddelanden, samt lära sig hur man hittar och skickar gömda meddelanden i bilder. Höstlovsskolan avslutas på fredagen med en spännande tävling där deltagarna får använda sig av alla sina kunskaper i en CTF! 

Innehåll

Lovskolan består av både föreläsningar och praktiska övningar. Passen handlar om allt från psykologiskt försvar till kvantdatorer. Nedan kan du se schemat för 2023. Gröna pass är sociala aktiviteter, blåa pass är föreläsningar, och rosa pass är praktiska pass. 

Schema 23


När är höstlovsskolan?

Höstlovsskolan 2024 sker i två delar under vecka 44:

28/10 - 29/10 Första delen
30/10 - 1/11 Andra delen

Du kan också välja att delta hela veckan från 28/10 till 1/11.

Vem kan delta?

Du som går i årskurs 7, 8 eller 9 på högstadiet kan delta i lovskolan. 
Går du i en annan årskurs men vill delta på höstlovsskolan? Det går bra att göra en intresseanmälan ändå, eller kontakta oss för mer information

Behöver man några förkunskaper?

Inga förkunskaper behövs för att delta. Hela höstlovsskolan är anpassad för deltagare utan förkunskaper. Men för dig som redan kan en del om IT och grunderna i programmering, eller du som deltog förra året, finns det avancerade pass. Det går självklart bra att anmäla sig till båda delarna och delta i hela lovskolan.

Var sker höstlovsskolan?

Höstlovsskolan sker helt online, du kan därför delta oavsett var i landet du bor. Du behöver ingen speciell IT-utrustning utöver en dator och internetuppkoppling.

Vilken utrustning krävs?

Du behöver dator med internetuppkoppling. 

Hur anmäler jag mig?

Du kan anmäla dig  i anmälningsformuläret nedan.

Anmälan till höstlovsskolan är öppen mellan 1 september och 24 september.

 

 

Vill du veta mer om lovskolan?

Lämna en intresseanmälan

Lämna en intresseanmälan så skickar vi
information när anmälan öppnar

Lämna intresseanmälan

Kontakta oss

Har du en fråga om lovskolan?
Du är varmt välkommen att kontakta oss!

Kontakta oss

Deltagare lovskolan 2021

"Innan lovskolan ville jag bli film-redigerare, men nu, tack vare lovskolan så vill jag bli datasäkerhetsexpert - white hat hackare"

Deltagare lovskolan 2021

"Har lärt mig mycket mer och fått upp ögonen för mer än bara programmering"

Linje

istockphoto-1396284932-612×612

Se vilka andra aktiviteter vi har på fritiden

IBM SkillsBuild - utveckla dina kunskaper digitalt

Cybersecurity Community - ett nätverk för unga it-intresserade

Föreläsningar för föräldrar

Tillbaka till På Fritiden