technology-g52e5e7c6f_1920

Vill ditt barn lära sig mer om IT och säkerhet? 

Hur vi erbjuder unga möjligheter inom cybersäkerhet

Cybersecurity Academy är ett initiativ för att öka kunskapen om säkerhet online för unga, samtidigt som vi vill skapa förutsättningar för att väcka nyfikenhet för och utveckla intresse för cybersäkerhet. Vi erbjuder material och stöd för skolor att arbeta djupare med ämnet från lågstadiet upp till gymnasiet, men även på fritiden för de ungdomar som vill lära sig mer. Genom olika typer av digitalt material kan unga på egen hand fördjupa sina kunskaper inom IT-säkerhet. På denna sida har vi samlat information och tips på hur du och ditt barn kan utveckla kunskaper i cybersäkerhet. 

 

Höstlovsskola i cybersäkerhet

På höstlovet (vecka 44) arrangerar vi en lovskola för unga som går i årskurs 8, 9 eller första året på gymnasiet. Unga kan delta oavsett om de är helt nya inför ämnet, eller har en del tidigare kunskap inom IT-säkerhet. Lovskolan är uppdelad i två delar där första halvan av veckan är på grundläggande nivå och andra halvan är mer avancerad. Lovskolan är digital och helt kostnadsfri. 

   Läs mer om lovskolan

Schema
Skärmbild 2023-04-15 124034

 

Egen inlärning med digitalt material

Cybersecurity Academy har även tagit fram material som kan användas på fritiden för de unga som vill lära sig mer om cybersäkerhet på egen hand. På plattformen IBM SkillsBuild finns lektioner om till exempel bedrägerier online, hackar-attacker, källkritik och mycket mer. Materialet består av informativa filmer, övningar och texter. Materialet är helt kostnadsfritt att använda. 

   Läs mer om IBM SkillsBuild

Material och information för dig som vårdnadshavare

Föräldraföreläsning

Ibland håller våra IT-experter i digitala föreläsningar även för föräldrar. Lämna en intresseanmälan nedan om du vill får information om nästa tillfälle. 

Lämna intresseanmälan

Informationsblankett

Har vi haft en föreläsning på ditt barns skola? Eller vill du få tips på hur ni kan lära er mer om säkerhet online? I denna blankett har vi samlat information, länkar och tips på hur du och ditt barn kan lära er mer om cybersäkerhet. 

Ladda ner informationsblankett

 

Har vi haft en föreläsning på ditt barns skola?

Cybersecurity Academys IT-experter håller i föreläsningar i skolklasser från mellanstadiet upp till gymnasiet. Kanske har vi hållit en föreläsning på ditt barns skola nyligen. På föreläsningen får eleverna lära sig både om vilka risker som finns online, samt hur de kan göra för att skydda sin information på bästa sätt. Nedan ser du våra tre viktigaste budskap från föreläsningen. 

 

Varför gör vi detta?

Vi ser i media hur barn utsätts för olika övergrepp online: spelkonton blir hackade och bilder som aldrig var tänkta att delas sprids vidare. Tekniken utvecklas snabbt och det är svårt för en del lärare och föräldrar att hänga med i tempot. Genom att utbilda unga i hur uppgifter på nätet kan spridas och om hur de kan skapa bra lösenord för att skydda sina uppgifter hoppas vi att färre ska drabbas. Samtidigt lägger vi grunden till säkra vanor inför framtida vuxenliv. Med allt fler tjänster och data som lagras online är detta viktigt för alla i samhället.

Cybersecurity Academys 3 viktigaste budskap

Se upp för nätfiske

Ett vanligt sätt att försöka luras på nätet är olika former av nätfiske. Nätfiske sker ofta via sms, mejl, annonser eller meddelanden på sociala medier. Du kan känna igen dem på hetsiga budskap, skumma mejladresser
och om de frågar efter personliga uppgifter. Klicka inte på länkar i sådana mejl och ge aldrig ut värdefull
information via mejl. Tänk på att ingen seriös aktör ber om dina bankuppgifter eller lösenord via mejl.

Alla lämnar spår online


Allt du gör på internet lämnar spår (t.ex. genom cookies, sökningar, platstjänster och bilddelning). Det är viktigt att tänka över vilken information du är okej med att dela och att skydda det du inte vill dela.

 

Skapa säkra lösenord


Starka lösenord är det bästa skyddet online! Lösenord ska vara långa, svåra för andra att gissa och helst unika. Använda gärna lösenordsfraser som är lätta för dig själv att komma ihåg. Lösenordshanterare är ett bra hjälpmedel!

 

Vill du veta mer om hur unga surfar säkert? Cybersecurity Academys tips om andra bra organisationer och källor:

Guide om ungas integritet på nätet av Internetstiftelsen och BRIS

Säkerhetskollen av Stöldskyddsföreningen – hjälp och rådgivning kring digitala brott.

Linje

istockphoto-1396284932-612×612

Se vilka aktiviteter vi har på unga på fritiden

Höstlovsskola i cybersäkerhet

Cybersecurity Community - ett nätverk för unga it-intresserade

IBM SkillsBuild - utveckla kunskaper på egen hand digitalt

Tillbaka till På Fritiden